Следвайте Гласове в ТелеграмМелнишкият епископ Герасим бе избран с 25 гласа

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМелнишкият епископ Герасим бе избран с 25 гласа
Коментари Харесай

Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Мелнишкият свещеник Герасим бе определен с 25 гласа на втория тур за претендент за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се организира през днешния ден в Сливенската митрополия. Двамата със Знеполския свещеник Арсений (избран от първи тур с 26 гласа), са претендентите за Сливенски митрополит, сред които ще избира Светият синод на 26 май.

Изборът през днешния ден се организира при цялостен кворум с 42-ма епархийски гласоподаватели от седемте сливенски духовни околии. При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницки свещеник Пахомий, за Велички свещеник Сионий  и за Велбъждски свещеник Исаак, както и два гласа за Главиницки свещеник Макарий.

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, посочени от епархийските гласоподаватели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари 2024 г. 

Според информация, готова от отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция, Знеполският свещеник Арсений е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски ” през 2006 година След това е признат в Богословския факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Продължава образованието си в Пловдивския университет „ Преп. Паисий Хилендарски ” - компетентност „ Теология ”, който приключва през 2009 година Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм „ Успение
Богородично ” в  Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм „ Св. Марина ” в Пловдив. На 2 юли 2014 година по решение на Св. Синод на Българската православна черква е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм „ Св. Марина " в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Мелнишкият свещеник Герасим е роден на 2 ноември 1979 година в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во приблизително учебно заведение за непознати езици и мениджмънт „ Иван Вазов ” в София и Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов ”.
На 9 декември 2009 година е постриган за духовник с името Герасим в Дивотинската Св. Обител „ Св. Троица ”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от

Знеполски свещеник Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод е изпратен на специализация в Москва, която приключва сполучливо, като през юни 2017 година пази магистърска теза по „ Теология “.

На 17 септември 2014 година е възведен в архимандритско достолепие от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов основен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 година е назначен за ръководител на Църковното настоятелство при ПКСХП „ Св. Александър Невски “. По единомислещо решение на Св. Синод от 14 декември 2016 година е хиротонисан за свещеник с купата Мелнишки на 18 декември 2016 година в " Св. Александър Невски ”, като продължава своето служение на основен секретар на Светия Синод и ръководител на ЦН при ПКСХП „ Св. Александър Невски “.

Инфо: dariknews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР